Серия нападения с коли бомба отне живота на 12 души в Турция, ранените са над 220.

Първата кола бомба избухна край полицейски участък в източната провинция Ван, близо до границата с Иран. При това нападение загинаха трима души, а повече от 40 бяха ранени.

При второ подобно нападение – пред окръжното полицейско управление в източния турски град Елязъг, бяха убити трима полицаи, а над 170 души бяха ранени. Състоянието на десетима от пострадалите е много тежко.

Според информация на турската агенция Доган нападението е било извършено от бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК).

При експлозията са били нанесени големи материални щети на четириетажната сграда, в която се намира полицейският участък, както и на други здания наоколо. Според телевизия Си Ен Ен-Тюрк районът прилича на истинско бойно поле.

Няколко часа по-късно крайпътна бомба уби шестима души, включително петима военни, в Хизан, провинция Битлис.

По информация на турската телевизия НТВ други четирима военни са били ранени, когато брониран автомобил от военен конвой се натъкнал на самоделна бомба край града.

Югоизточната част на Турция, населена предимно с кюрди, е залята от вълна от насилие, след като през юли м.г. споразумението между турските власти и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) престана да се спазва.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче обвини поддръжници на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, че са имали роля в серията бомбени нападения. В реч, излъчена по телевизионните канали, Ердоган каза, че Турция е изправена пред съвместни нападения на различни терористични организации, които действат заедно. Той посочи, че привърженици на Гюлен са съучастници в нападенията на кюрдски бунтовници в Източна Турция.

Идеологически Гюлен няма много общо с лявата, светска ПКК, която се бори за автономия на населената предимно с кюрди Югоизточна Турция, отбелязва Ройтерс. Над 40 хил. души са загинали от началото на въоръжената борба на ПКК срещу турската държава през 1984 г. ПКК се разглежда като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

Използвани са материали на БТА