Трима души са загинали и най-малко 20 са ранени при руски ракетен удар в източния град Краматорск. Поразени са осем многоетажни жилищни блока. Единият от тях е напълно разрушен. Възможно е да има още хора под развалините. Провежда се издирвателно-спасителна операция.

Президентът Зеленски обяви, че ситуацията на фронта в Източна Украйна става все по-тежка.

„Забелязва се ръст на настъпателните действия преди годишнината от войната, но ние сме заедно от февруари до февруари. И сега трябва да сме особено единни и издръжливи, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украинският министър на отбраната предупреди, че Русия подготвя нова голяма офанзива за 24 февруари - годишнината от началото на войната.

В същото време Киев е домакин на среща на върха Украйна – ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заедно с 15 еврокомисари, пристигна в украинската столица.

„Тук сме заедно, за да покажем, че ЕС продължава да е твърдо до Украйна. И да задълбочим още повече нашата подкрепа и сътрудничество“, написа тя в Туитър. 

Позиция на председателят на ЕК
Снимка: bTV

Срещата ще продължи и утре с участието и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Темите са възстановяването на Украйна, проблемите със сигурността на хранителните доставки и нов пакет от хуманитарна помощ за 25 милиона евро.