Най-малко 141 души, сред които основно деца, са убити при нападението на талибани в училище за деца на военнослужещи в град Пешавар, съобщиха световните агенции. Броят на загиналите нараства постоянно.

Шестима нападатели на мотоциклети, въоръжени с автоматично оръжие, гранати и колани с експлозиви нападнаха училището тази сутрин и откриха огън срещу охраната. Последва престрелка, в която те бяха ликвидирани.

"Щом започна стрелбата, учителят ни каза да седнем в ъгъла и да си наведем главите. След около час, когато стрелбата намаля, влязоха военните и ни спасиха.", разказа един от оцелелите ученици.

Смята се, че преди началото на атаката в сградата е имало около 500 души на възраст между 10 и 20 години. Екстремистите са имали нареждане да стрелят по по-големите ученици. Нападението е отмъщение за голямата военна офанзива в региона, заяви говорител на талибаните.

Най-малко 5 от нападателите са били облечени във военни униформи.

Отговорността за атаката е поета от групировката "Техрийке Талибан" в Пакистан, според която нападението е отмъщение за продължаващата операция срещу екстремистите в племенната област Северен Уазиристан, близо до Пешавар.

"Нападатели - талибани или други, които убиват деца, са врагове на човечеството.", заяви Кайлаш Сатяртхи, носител на Нобелова награда за мир.

"Това е погазване на всички хуманни принципи, за което няма никакво оправдание.", заяви говорителят на УНИЦЕФ Кристоф Булирак.

Пакистанският премиер Наваз Шариф нарече атаката "национална трагедия" и каза, че тръгва за Пешавар. В страната е обявен тридневен траур.