Трима плувци бяха нападнати от акули в два отделни случая в залив във Флорида. Плажуващите бяха предупредени да бъдат бдителни.

Жена е била ухапана в петък в окръг Уолтън в северозападната част на Флорида. Ръката ѝ била ампутирана, пише Би Би Си.

По-малко от два часа по-късно на друг плаж две тийнейджърки били с приятели във водата до кръста, когато били нападнати.

Едното от момичетата получило „значителни наранявания на горната част на крака и едната ръка“, а другото имало леки наранявания на единия си крак.

Някои плажове са били затворени, въпреки че в събота отново са отворени с лилави флагове, предупреждаващи за опасни морски обитатели.

Първото нападение

Първият инцидент е станал в петък около 13:20 ч. местно време, когато жена на около 45 години е била нападната в близост до плажа Уотърсаунд.

Тя получила „критични наранявания“ на бедрото и долната част на лявата ръка и била откарана в болница. Част от ръката ѝ е трябвало да бъде ампутирана.

Второто нападение

Вторият инцидент, при който са пострадали  две момичета на около 15 години, е станал около 14:55 ч. местно време в близост до плажа Сийкрест.

В събота патрулите са съобщили, че са забелязали акула чук в Санта Роза Бийч, то се посочва, че те „не са рядкост“.

„Искаме отново да подчертаем, че акулите винаги присъстват в залива. Плувците и посетителите на плажа трябва да бъдат предпазливи, когато плуват, и да се съобразяват със заобикалящата ги среда“, предупреждават властите.

Всяка година в света има около 70-100 нападения от акули, които водят до около пет смъртни случая.

Във Флорида по-голямата част от нападенията от акули са от реквиемни акули - семейство акули, които обичат топлите морета и включват видове като бичи акули или черноопашати акули.

Повечето нападения се случват в крайбрежните води, обикновено в близост до пясъчна ивица, където акулите се хранят и могат да попаднат в капан при отлив.

По това време на годината малките рибки се движат на пасажи близо до брега, което може да е допринесло за нападенията в петък. Времето на нападенията - в средата на следобеда - също е било аномалия.