Триетажен тунел под Босфора ще свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул. Мегапроектът бе представен в петък от премиера Ахмет Давутоглу, предаде Анадолската агенция. „Този проект ще бъде сигналната ракета на Република Турция – четвъртата глобална сила, процъфтяваща в Истанбул, след три империи”, заяви министър-председателят.

Новата връзка значително ще облекчи кошмарния автомобилен трафик в Истанбул и този по мостовете над Босфора. През тунела ще преминават както автомобили от всякакъв вид, така и релсов транспорт, поради което правителството се е отказало да строи два отделни подводни коридора.

Инвестицията е в размер на 3,5 млрд. долара, 2 800 души ще работят в строителната фаза, а в оперативната – 800.

По думите на Давутоглу, това е първият подобен в света грандиозен проект. Той обединява в едно различните превозни средства, отбелязват местните медии. По първото и третото ниво на тръбата ще преминават леки и тежкотоварни автомобили, а междинното е предвидено за метро-влаковете.

Прогнозите са 120 000 превозни средства на ден да ползват тунела. Така разстоянието от 16 150 метра ще се изминава за 14 минути през новия тунел. Планирано е изграждането на ос между главните магистрали с директен достъп до трите летища на Истанбул.

Експресната линия на метрото с дължина 31 000 метра между Инджирли и Соутлучешме ще поема всеки ден по 1,5 млн. пътници от 14 метро-станции в рамките на 40 минути. Деветте релсови линии в тръбата ще превозват дневно по 6,5 млн. пътници.

Тунелът ще има и сериозна система за сигурност с пожарни аларми и охранителни камери на всеки 500 м по дължината му и на всички спирки на метрото.

Диаметърът на тръбата е 18,80 метра, а дълбочина е 110 метра под морската повърхност.

Премиерът Ахмет Давутоглу постави задача на строителите да завършат мегатунела до 2020 г. Той ще бъде осъществен като публично-частно партньорство и „държавата няма да похарчи и стотинка”, по думите на министър-председателя.