Пакистан обяви тридневен траур в памет на жертвите при нападението на училище в Пешавар във вторник. Това е най-кървавото нападение, извършвано някога от талибаните. Премиерът Наваз Шариф го нарече „национална трагедия".

Загинаха 141 души - 132 деца и 9 учители и служители.

Пакистанските талибани заявиха, че това е отмъщение за голямата военна офанзива в региона, която започна през юни. В отговор на това вчера седем въоръжени талибани, с експлозиви по телата си, щурмуваха армейското държавно училище.

Ученици бяха разстрелвани, а някои от учителките - горени живи.

Родителите вече ги е страх да пращат децата си на училище. Независимо в кой град. Хората се страхуват, че може да им се случи нещо лошо.

Премиерът Наваз Шариф нарече вчерашната касапница "национална трагедия", а Нобеловият лауреат за мир Малала Юсуфзай призова международната общност да се погрижи за сигурността на всяко дете по света.

"Трябва да се обединим в борбата срещу тероризма и да гарантираме на всяко дете сигурност и добро образование", коментира Малала, която също е жертва на талибанска атака.

В духовните училища имаше служби и молитви в памет на жертвите.

Пакистанската армия води дълга битка с талибаните, докато училището не беше изчистено и всички нападатели - избити.

Това е най-смъртоносното избиване на невинни в страната и хвърли в ужас нацията, която вече е уморена от безкрайните терористични атаки.

Ден след атаката Пакистан обяви още, че вдига мораториума върху изпълнението на смъртни присъди в случаи на тероризъм. В страната смъртните присъди са сравнително чести, но не се изпълняват на практика от 2008 г., като се изключи един случай, свързан с военен съд.