Международният трибунал за бивша Югославия оправда бившия директор на сръбското разузнаване и заместника му по обвиненията за престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на конфликтите в Хърватия и Босна и Херцеговина през 90-те години.

Според съда Йовица Станишич и Франко Симатович не са целели да извършват престъпления с участието си в Службата за Държавна сигурност на Сърбия, предаде БТА.

В периода 1991-1998 г. Станишич е бил ръководител на службата за държавна сигурност в сръбското вътрешно министерство, а Симатович през 90-те години е бил командир на подразделение за специални операции.

Прокуратурата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия обвини Станишич и Симатович в организиране, екипиране, обучаване, въоръжаване и финансиране на части на Държавна сигурност на Сърбия, които са убивали, преследвали и депортирали цивилни от Босна и Херцеговина и Хърватия от 1991 до 1995 г.

Съдебният съвет обаче реши, че няма достатъчно доказателства, че двамата по какъвто и да е начин са подкрепяли извършването на каквито и да са престъпления на териториите на Хърватия и Босна и Херцеговина.

„Съдът нарежда вие да бъде незабавно освободени от затворническия център на ООН в Схевенинген,” заяви магистратът Алфонс Орие по време на публично съдебно заседание в Хага. На решението на съдебния съвет се противопостави само съдия Мишел Пикар.

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич поздрави Станишич и Симатович за оправдателните им присъди, като посочи „голямото значение” на решението на съда за страната.

„Правителството на Сърбия настоява и винаги е настоявало за справедливи процеси в Международния трибунал, защото това е единственият начин да се установи истината за войната в този регион и да се осигурят условия за помирение, мир и стабилност в региона,” каза Дачич, който е бивш говорител на сръбския диктатор Слободан Милошевич.

Оправдателните присъди обаче бяха посрещнати с гняв в Босна и Херцеговина. Председателят на Асоциацията на Майките от Сребреница Мунира Субашич, чиито син и съпруг са убити при клането през 1995 г., нарече оправданието „неприемливо”.

„Това е политическа присъда. Шокирана съм. Хагският трибунал не изпълни мисията си. За съжаление, той насърчи престъпниците да извършват престъпления в бъдеще,” допълни тя.

Друга майка, чиито син и съпруг са сред загиналите - Хатиджа Мехмедович, „тази политика на трибунала става непоносима за всеки нормален човек и преди всичко за семействата на жертвите". „Ако те знаеха, че отношението на международното правосъдие ще се отнесе към тях по този начин, мисля, че щяха да ни избият всичките,” каза тя, имайки предвид босненските сръбски сили. „Как да обясниш на стотиците деца защо бащите им са убити, кой ги е убил, защо има хиляди гробове в мемориала на геноцида в Сребреница,” попита Мехмедович.