Бомбардировките срещу военни и цивилни обекти в Украйна не спират. Три седмици след освобождаването на Херсон eкип на белгийската телевизия VTM влезе в града.

Когато влезеш в Херсон, навсякъде виждаш разрушения. Еуфорията от първите дни на освобождението се усеща трудно, казва Робин Рамекерс, международен кореспондент на VTM, Белгия.

Как изглежда Херсон три седмици, след като беше освободен
Снимка: bTV

Във фойето на гарата хората са се скупчили не за да заминат, а за да установят контакт с външния свят. Токът, телефониите връзките, интернетът и течащата вода са оскъдни.

„Трудно е, но не се отчайваме. Около къщата ни е ад. Преди два дни обстрелваха квартала ни. Ракетите летяха над главите ни. Беше ужас“, разказва Валентина, жител на Херсон.

Как изглежда Херсон три седмици, след като беше освободен
Снимка: bTV

Голяма част от жителите вече не са в града. Тези, които остават, оцеляват.

„Както виждате чакаме за вода. Как да сме - нищо хубаво“, казва Людмила от Херсон.

Централният площад, след гарата, е другото място, където телефоните имат обхват и хората се струпват около мобилната антена.

„Нашите проблеми са дребни - без ток и без вода. А нашите момчета, които са в окопите - ние мислим за тях“, казва Анжела.

Руснаците вече не са в града, но не са много далеч и артелерийският огън продължава с още жертви. 

През последните дни продължава обстрелът над Херсон, където са още една четвърт от населението. Останалите вече са напуснали града. А с настъпването на зимата най-трудните дни предстоят.