Европейският парламент изрази тревога заради липсата на прозрачност в договорите за ваксините, сключени между комисията и производителите.

Рядко има единодушие между парламентарните групи в Брюксел, но проблемите около доставката на ваксините и неясните детайли от договорите, обединяват евродепутатите.

В отговор на обвиненията в пленарната зала европейският комисар по здравеопазването заяви, че проблемът не е броят поръчани дози, а в недостига на производствени мощности в световен мащаб.

Европейските граждани не могат - поне засега - да проверят данни от договорите. Те са заличени и недостъпни, алармираха депутати.

“ЕК подкрепя 100-процентово прозрачността по договорите. В контакт с производителите сме. „Пфайзер/Бионтех“ вече дадоха съгласието си договорът ни с тях да стане публично достояние. Сега правим това и с останалите компании. Но е естествено, че ние не можем еднолично да решим да оповестим конфиденциална информация. Например цените. Необходимо ни е съгласието на производителя“, заяви Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазване.

Този следобед комисията предложи как да се избегне трета вълна. До март страните членки да са ваксинирали поне 80 процента от населението над 80 години. А до лятото да е имунизирано 70 процента от пълнолетното население, настоява комисията.

В четвъртък това ще е основна тема във видео срещата на европейските лидери.