Третата вълна на коронавируса залива Балканите. За първите седем дни на месеца най-голям ръст на случаите има в Черна гора. Там данните сочат 700 заразени на 100 хиляди души. Следват Сърбия, Косово, Северна Македония и Албания.

На този фон България е със средни стойности спрямо съседните държави. Данните са на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести,  за периода 1-7 март.

Страната ни обаче е на трето място по смъртност за същия период - 423 случая или 6 души на 100 хиляди население. С по-висока смъртност са Черна гора и Босна и Херцеговина.

Сърбия отново затяга мерките заради увеличаващите се новозаразени. За почивните дни влиза в сила пълна карантина. Ще работят само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите. От понеделник учениците преминават на онлайн обучение.

Интензивните COVID отделения са препълнени. Налага се пренасочване на пациенти в болници в други населени места, където има свободни легла. В страната продължават имунизациите с договорените четири ваксини.   

Босна и Херцеговина също влиза в национална карантина за почивните дни, а тази седмица съобщи за рекорден брой смъртни случаи.

Черна гора затвори заведенията, търговските центрове и фитнесите. Ограничено е и движението в Подгорица и още 10 общини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!