Транспортна стачка парализира Великобритания. Протестират над 50 000 железопътни служители, а лондонското метро днес няма да работи.

Исканията на стачкуващите са за 7% увеличение на заплатите, което да компенсира нарастването на цената на живота на Острова. То е най-високо за последните 40 години.

Близо 20 000 влакови композиции няма да работят в четвъртък и в събота във Великобритания, а близо 5 милиона пътници няма да могат да достигнат до крайната си цел, след като в Лондон метрото също обяви, че няма да работи.

Премиерът Борис Джонсън се намеси в опит да предотврати парализата на обществения транспорт и призова за „разумен компромис“ относно заплащането, защото твърде високите изисквания за 7% увеличение на заплатите ще затруднят спирането на нарастващата инфлация, която в момента е 11%.

От своя страна Железопътният съюз обвини правителството, че пречи на работодателите да договарят свободно заплащането си. Кметът Садик Хан призова хората да използват колело или да ходят пеша днес в града.

Работодателите разрешиха на служителите си да работят от вкъщи. Учителите и здравните работниците също заплашват да се включат в стачните действия. По този начин Великобритания може да се окаже в общонационална стачка срещу обедняването.