Руският президент Владимир Путин стои зад „кампания за влияние” с цел Доналд Тръмп да спечели изборите в САЩ, става ясно от доклад на американското разузнаване, публикуван днес. Буквално минути по-рано милиардерът беше окончателно избран за държавен глава на тържествено заседание на двете камари на парламента на САЩ.

Според авторите на доклада, Москва се е активизирала през миналата година в момента, в който е станало ясно, че Хилари Клинтън има голям шанс да спечели вота. В резултат с помощта на кибератаки, медийни манипулации и онлайн тролове е направен опит за подриване на демократичния процес в страната и дискредитиране на бившата първа дама.

„На мнение сме, че Путин и руското правителство са имали ясен фаворит в лицето на избрания за президент Тръмп”, пишат авторите на доклада.

В публичната му част, която е достъпна за граждани, детайлно се изследват конкретни събития като „изтичането” на поверителна кореспонденция на Демократическата партия, а също се обръща внимание и на по-комплексни процеси като отношението на руските медии (и особено на финансираната от Кремъл телевизия RT) към Доналд Тръмп.

Той днес проведе среща с представители на разузнавателните агенции, в хода на която му е била представена по-пълна версия на доклада. В официално изявление Тръмп отново подчерта, че не смята, че е избран само заради руската подкрепа, но не отрече ясно възможността Москва да се е месила в изборите – той подчерта, че не е имало пробив в системата за броене на гласовете, но не спомена скандала с електронните писма.

От думите му стана ясно, че той вече не е напълно на страната на създателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж, който по-рано категорично отрече да е получавал информация от руските тайни служби.

Избраният за президент обяви, че в най-близко бъдеще ще бъде създаден екип, който специално да се бори с кибератаките.