Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще бъде разочарован от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, ако се потвърди информацията за възстановяването на ракетен полигон в Пхенян, съобщава „Ройтерс”. Твърденията са заради сателитни снимки, направени два дни след втората среща между двамата лидери, която завърши без резултат.

„Ще бъда много, много разочарован от председателя Ким, ако това се случи. Рано е да се твърди, каквото и да било, ще видим " каза Тръмп във Вашингон.

Северна Корея започна демонтирането на изпитателния стенд за ракетни двигатели в Соха миналата година, след първата среща на Ким Чен-ун с Тръмп през юни. Втората среща на върха между двамата лидери се провали миналата седмица заради различията относно ограничаването на ядрената програма на Северна Корея и степента на готовност САЩ да облекчи санкциите. 

Снимка: Reuters

Центърът за стратегически изследвания в САЩ публикува доклад, в който се цитират сателитните изображения, според които Северна Корея „цели бързо възстановяване” на мястото.

Съветникът по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън предупреди във вторник, че могат да бъдат въведени нови санкции, ако Пхенян не премахне програмата си за ядрени оръжия