Бъдещето на западната цивилизация е заложено на карта, предупреди Доналд Тръмп във Варшава. Американският президент е на втората си визита в Европа.

Той пристигна на Стария континент за срещата на Г-20 в Хамбург, но първо посети Полша.

На първата си голяма реч в Европа Тръмп посочи Полша като пример за държава, готова да защитава западните свободи, но предупреди за заплахата на екстремизма и тероризма.

Американският президент призова Русия да се присъедини към общността на отговорните страни в борбата им срещу общи врагове и в защита на самата цивилизация.

Той предупреди Русия да престане с дестабилизиращите си дейности в Украйна и на други места и да спре да подкрепя вражески режими, като Иран и Сирия, предаде Ройтерс.

Утре Тръмп ще има възможност да каже това лично на руския президент Владимир Путин в Хамбург.

Западната цивилизация се сблъсква с нови форми на агресия и трябва да се адаптира към променящите се условия, заяви още Доналд Тръмп в програмната си реч на варшавския площад Красински.

„Днес Западът... се сблъсква със сили, които се стремят да подложат на изпитание нашата воля, да подкопаят нашата убеденост и да отравят предизвикателства към нашите интереси.

Снимка: Reuters

За да отговорим на новите форми на агресия, включително пропагандата, финансовите престъпления и кибервойната, ние трябва да адаптираме своя алианс, за да се противопоставя с нови начини и на всички нови бойни полета“, изтъкна президентът на САЩ.

В речта си във Варшава Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към член 5 на договора за НАТО.

„САЩ не само на думи, но и на дело демонстрираха, че твърдо подкрепяме член 5, задължението за съвместна отбрана“, каза още ораторът.

„Моята администрация изиска, всички членове на НАТО да започнат най-накрая да изпълняват напълно своите финансовите задължения“, продължи президентът.

В резултат, по думите му, в хазната на НАТО постъпиха допълнително "милиарди и милиарди долари".

Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп каза, че САЩ искат да разширят партньорството си с Полша, особено в износа на енергия, така че тя да не бъде заложник на един енергиен доставчик, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Тръмп заяви, че САЩ искат да развиват връзките си с държавите, намиращи се между Балтийско, Черно и Адриатическо море. "Америка има голямо желание да разшири партньорството си с вас", каза той в реч във Варшава.

"Ние искаме да ви осигурим достъп до алтернативни енергийни източници, така че Полша и нейните съседи никога повече да не се оказват заложници на един-единствен доставчик на енергия", заяви Тръмп.

Русия е един от най-големите доставчици на енергия за Европейския съюз. Полша получи първата си доставка американски втечнен природен газ миналия месец.

Преди обаче Тръмп да отправи тези предупреждения, първата дама на САЩ Мелания Тръмп заяви пред множеството, събрало се на площад във Варшава, че на всички хора би трябвало да бъде позволено да "живеят живота си без страх".

Снимка: Reuters

Тя изтъкна, че гарантирането на сигурността на американците е основен приоритет за правителството на Доналд Тръмп и изрази надежда, че всички по света ще могат да имат такава безопасност. Мелания Тръмп поздрави поляците и тяхната "красива страна".

Снимка: Reuters

В речта си Доналд Тръмп благодари на Полша за гостоприемното отношение към американските войници.

Присъствието на войските на САЩ е "символ на американската привързаност" към Полша и "нейното място в силна и демократична Европа", каза американският лидер.

По думите му Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа. Той похвали духа на полския народ и способността му да издържа и преодолява всички опити за потискането и унищожаването му. Тръмп даде Полша за пример на други държави.

Снимка: Reuters

Според него победата на Полша над трудностите дава на държавите надежда за бъдеще, при което доброто надделява над злото, а мирът възтържествува над войната.

Американският президент говори на площад "Крашински", символ на Варшавското въстание срещу нацистката окупация. Над 150 000 поляци са загинали в борбата за отхвърляне на потисничеството.

В Полша, освен с възгласи, Тръмп беше посрещнат и с протест.

На най-високата сграда във Варшава екoактивисти от Грийнпийс изписаха – "Не на Тръмп, да на Париж", имайки предвид Парижкото споразумение за климата, от което САЩ се оттеглиха преди месец.