Американският президент Доналд Тръмп приветства „великото американско възстановяване“ в реч пред двете камари на конгреса, часове преди гласуването в процеса по импийчмънт.

Излизайки на трибуната преди речта си, Тръмп отказа да се ръкува с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Тя на свой ред скъса своето копие на речта му, а жените от Демократическата партия бяха облечени в бяло в знак на протест.

В годишното си обръщение „За състоянието на Съюза“ Тръмп изтъкна постиженията на своята администрация във вътрешен и международен план. Той каза, че „враговете на Америка бягат“, а „успехите на Америка се увеличават“. По думите му годините на икономически упадък са приключили.

„Преди три години сложихме началото на великото американско възстановяване. Тази вечер заставам пред вас, за да споделя невероятните резултати. Работните места процъфтяват, доходите скачат, бедността се срива, престъпността намалява, увереността нараства, държавата ни процъфтява и отново е високо уважавана“, заяви американският президент.

Тръмп не спомена нито веднъж думата „импийчмънт“ по време на речта си.

След броени часове Сенатът ще гласува по двете обвинения, като се очаква Тръмп да бъде оправдан, тъй като вероятността контролираната от републиканците горна камара да подкрепи отстраняването му е нищожна.