Американският президент Доналд Тръмп каза, че ще остави федералното правителство да спре работа, ако демократите не подкрепят законопроект за охрана на границата, включващ строителството на стена по границата с Мексико, съобщи Ройтерс.

"Ще бъда готов да спра работата на правителството, ако демократите не ни дадат гласовете за граничната сигурност, която включва стената! Трябва да се отървем от лотарията, хващането и пускането и т.н. и най-накрая да пристъпим към система за имиграция, основана на заслуга! Имаме нужда велики хора да идват в нашата страна!", заяви Тръмп в „Туитър”.

Американският президент иска конгресът да приеме законодателство, което се занимава с имиграционните въпроси. Макар че републиканците имат мнозинство разногласията между умерените и консерваторите в партията възпрепятстват бързо приемане на законодателство. 

Откакто встъпи в длъжност през януари 2017 г., Тръмп се стреми да изпълни обещанието си за по-твърда имиграционна политика и засилване на граничния контрол. Още в първите дни на своето управление той подписа указ за построяване на стена по границата на САЩ с Мексико, но досега конгресът не е отделил необходимите пари.

Президентът иска 25 млрд. долара за изграждане на стената.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!