Президентът Доналд Тръмп заяви, че при втора вълна на COVID-19 ограничения изобщо няма да бъдат налагани в САЩ.

"Ще потушаваме пожарите, няма да затваряме страната. Независимо дали са тлеещи пламъци или огън, ще ги потушим", заяви американският президент.

Изказването на Тръмп е на фона на изследване в Съединените щати, което показва, че смъртните случаи там биха били с 36 хиляди по-малко, ако страната беше наложила карантина седмица по-рано през март.

Според изследването на Колумбийския университет 83 на сто от смъртните случаи са можели да бъдат избегнати, ако мерките са били предприети две седмици по-рано.

Тръмп се появи без маска по време на посещение на завод на "Форд" в Мичиган, който сега произвежда респиратори срещу вируса. Той я показа на репортерите и обясни защо я е свалил.

"Много ми харесва. Честно казано мисля, че изглеждам по-добре с маската. Но ще изнасям реч, затова сега няма да я сложа“, заяви американският държавен глава.

Въпреки настояването на главния прокурор на Мичиган да се съобрази със здравните изисквания, Тръмп отвърна, че това не е необходимо, тъй като редовно се изследвал за коронавируса.

Междувременно клинични изпитвания на нов тест за коронавирус, подобен на PCR, започна във Великобритания. Резултатите от него стават ясни само след 20 минути.

Тестовете ще бъдат приложени на 4 хиляди души от всички възрасти и обществени прослойки. Очаква се клиничните изпитания да продължават месец и половина.

Новият тест няма да се изпраща в лаборатория, а ще бъде обработван на място, което дава възможност на лекарите да реагират незабавно спрямо заразените.