Президентът Доналд Тръмп потвърди, че САЩ са „абсолютно ангажирани” с Член 5 на основополагащия договор на НАТО, който предвижда съюзниците да окажат военна помощ на член на Алианса в случай на външна агресия, предаде Франс прес. 

Това стана по време на съвместна конференция с румънския президент Клаус Йоханис, който е на посещение във Вашингтон. Досега той не беше потвърдил изрично ангажимента си към принципа на Алианса за взаимна отбрана, включително в речта си на срещата на върха на НАТО в Брюксел миналия месец.

„Аз ангажирам Съединените щати с член 5, както е било и досега. Разбира се, ние сме там, за да защитаваме. Това е една от причините, поради които искам хората да се погрижат да имаме много, много могъща сила, като плащаме толкова, колкото е необходимо, за да имаме тази сила. Но да, абсолютно, аз съм ангажиран с Член 5“, заяви Тръмп.

Той отново повтори призива си останалите членове на НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

Американският президент похвали Румъния за усилията ѝ в борбата с тероризма.

И двамата лидери подчертаха отношенията на стратегическо партньорство, свързващи техните страни. Румънският президент заяви, че това партньорство със САЩ е оформило Румъния такава, каквато е днес.

Той приветства призива на Тръмп страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана и изтъкна, че Румъния вече го е направила.

Йоханис също така наблегна, че НАТО и Европейският съюз са необходими за световната сигурност.