Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува политиката на наследника си на поста Джо Байдън, като обяви, че страната вече изживява най-лошия си период. Той направи това на конференция на консервативната Републиканска партия във Флорида. Първата реч на Тръмп след напускането на президентския пост беше публикувана в „Ютуб“.

„Той вече показа, че е против работните места, срещу семейството, срещу границите, срещу енергетиката, против жените и науката“, каза Тръмп за своя наследник. Според бившия президент политиката на Байдън може да се характеризира с фразата „Америка на последно място“ (слогънът на Тръмп е „Америка на първо място“ – б.р.).

Той се изказа негативно и по повод изявлението на новия държавен глава относно многостранния подход на Вашингтон към световните проблеми, като заяви, че САЩ не могат да си позволят да участват в проблемите на целия свят.

Бившият президент се позова на развитието на отношенията на САЩ със Световната търговска организация, като го нарече "капитулация", а също така определи демократите като „марионетки на Китай".

Освен това Тръмп изрази мнение, че САЩ при Байдън вече са загубили статута си в енергийния сектор и скоро ще зависят от петрола от Русия. „Според политиката на радикалните демократи цената на бензина вече е скочила с 30% след изборите. (…) По въпроса за петрола сега ще разчитаме на Русия и Близкия изток", каза републиканецът, добавяйки, че по време на неговото председателство САЩ са били „енергийна суперсила“.

Бившият президент разкритикува новата администрация за слабия контрол над миграционните потоци и прекратяване на политиката за енергийна независимост на САЩ. Той обвини Байдън, че действително използва плана за ваксинация на своя предшественик и започва нови войни.

Бившият стопанин на Белия дом заяви, че не възнамерява да създава нова партия, защото „имаме Републиканската партия и тя ще бъде единна и силна, както никога досега".

В началото на речта си той изрази увереност, че „демократите ще претърпят съкрушително поражение на междинните избори и определено ще загубят Белия дом след четири години“. Той също така потвърди, че политическата му кариера не е приключила. „Искам да знаете, че възнамерявам да продължа да се боря на ваша страна“, каза бившият американски лидер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!