Доналд Тръмп очаква нормализиране на отношенията между Съединените щати и Русия. Американският президент отново използва туитър профила си, за да сподели лични впечатления, след визитата на държавния секретар Рекс Тилърсън в Москва.

Основната цел на Тилърсън беше да убеди Русия да свали подкрепата си от режима на Башар Асад в Сирия.

„Важно е Асад да предаде властта по законно установен ред, след дипломатически преговори. Според нашето виждане крайният резултат от този процес изключва Асад или членове на неговото семейство да участват в бъдещото управление на Сирия“, каза той.

Русия и Съединените са постигнали съгласие, че американският удар по сирийска военни база не бива да се повтаря.

„Разговорът между президента Владимир Путин и държавния секретар Тилърсън е бил много конструктивен. Държавният глава е представил детайлно своята визия за причините, довели до лошото състояние на двустранните ни отношения“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

При отпътуването на държавния секретар от Москва, Тръмп написа в туитър профила си: „Нещата ще се наредят между Съединените щати и Русия. В правилния момент, всички ще се вразумят и ще имаме дълготраен мир“.

Междувременно Турция и Русия се съгласиха да подкрепят независимо разследване на инцидента за химическо оръжие в Сирия.

В интервю за агенция АФП пък Асад заяви, че редовната армия отдавна е предала всичките си химически оръжия и обвиненията към режима са 100% изфабрикувани.