Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп даде жалба срещу племенницата си Мери и вестник "Ню Йорк таймс".

Жалбата, съдържаща 27 страници, е депозирана в съдебен окръг Дъчес в щата Ню Йорк. В нея вредите, които е понесъл Тръмп, са оценени на 100 милиона долара.

Той обвинява вестника и племенницата си в заговор, чрез който са се с негови данъчни документи и са публикували през 2018 г. разследване, благодарение на което медията по-късно спечели наградата Пулицър.

В жалбата трима журналисти от "Ню Йорк таймс" - Сюзан Крейг, Дейвид Барстоу и Ръсел Бютнър - са обвинени, че са водили голям кръстоносен поход, за да получат поверителни фискални документи, свързани с Доналд Тръмп. В жалбата се казва, че журналистите са били мотивирани от лична вендета и от злонамерен заговор и че са използвали документите като средство, за да легитимират публикуваните си статии.

Разследването на "Ню Йорк таймс", донесло на изданието през 2019 г. Пулицър, оборва твърденията на Тръмп, че сам е натрупал състоянието си. В статията се твърди, че в действителност Тръмп е получил от баща си в продължение на няколко години сума, еквивалентна на сегашните 413 милиона долара, която отчасти е била прехвърлена чрез фиктивна фирма, което е позволило на двамата да избегнат плащането на данъци.

Тръмп още тогава нарече статията "атака", но данъчната администрация на щата Ню Йорк започна разследване след публикуването й. Министерството на правосъдието освен това разпореди на министерството на финансите да предостави данъчните декларации на Тръмп, поискани от комисия в Камарата на представителите. Става дума за декларации за шестте години, предшестващи идването на Тръмп на власт през 2017 г.

В жалбата на Доналд Тръмп се твърди, е журналистите от "Ню Йорк таймс" са преследвали племенницата му Мери и са я убедили да изнесе поверителни документи, съхранявани от адвоката му, и да ги предаде на вестника.

В жалбата се казва, че Мери Тръмп е нарушила споразумение за неразпространение на информации, подписано през 2001 г. след уреждане на наследството на баща й.