Остават въпросителните около атаката срещу петролни рафинерии на Саудитска Арабия. Риад ще покани международни експерти, които да участват в разследването.

Американските власти показаха сателитни снимки на поразените цели. Официално отговорност за нападението поеха йеменските бунтовници, но Риад и Вашингтон виждат намеса на Техеран.

„Първоначалното разследване показва, че използваните при атаката оръжия са ирански. Дроновете не са излетели от Йемен, както твърдят хутите. Хутите са просто инструмент в ръцете на Ислямската революционна гвардия.", смята Турки Ал Малики, говорител на водената от Саудитска Арабия коалиция.

Американският президент не изключва военна намеса в региона.

„Не искам война с никого, но ние сме подготвени най-добре от всички. Аз не искам да влизам в нов конфликт, но понякога се налага”, заяви Доналд Тръмп.

Техеран запазва твърдия тон и отхвърля директни разговори с Вашингтон докато американската страна не се върне към договореното в ядреното споразумение.

„Докато не направят това, няма да им никакви преговори на никакво ниво между управляващите в Иран и американците”, заяви аятолах Али Хаменей.

Преди ден Доналд Тръмп заяви, че е готов да се срещне в края на месеца с иранския президент по време на генералната асамблея на ООН.

Междувременно цената за барел от петролната кошница на ОПЕК достигна 66, 43 долара при 60 долара и 2 цента в петък.

След атаките срещу саудитски петролни обекти, световният добив на суровината намаля с 5 на сто.