24 часа, след като американският президент Доналд Тръмп проведе белязана от гафове среща с германския канцлер Ангела Меркел, той обяви, че разговорът е бил плодотворен, но медиите за пореден път не са го разбрали.

„Германия дължи големи суми на НАТО и САЩ и те трябва да бъдат платени заради мощната и много скъпа защита, която й предоставяме”, написа държавният глава в „Туитър”.

По време на съвместната им пресконференция Тръмп, който по-рано разкритикува НАТО като "остаряла организация", настоя, че американските съюзници във военния съюз трябва да платят дължимото от минали години.

Вчера Меркел заяви, че Германия се е ангажирала да увеличи военните си разходи.

Не е смешно!

„Въпреки това, което сте чули от ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ, срещата ми с германския канцлер Ангела Меркел беше страхотна”, подчерта милиардерът. Протоколната част от събитието обаче граничеше с пълния провал, след като американският президент изглеждаше видимо смутен пред журналистите и канцлера и не й подаде ръка.

След това на пресконференцията той подметна, че двамата имат нещо общо – Барак Обама ги е подслушвал. Така Тръмп от една страна отвори темата за СРС-та в неговия небостъргач „Тръмп Тауър”, за които до момента той не е дал абсолютно никакви доказателства. От друга страна, американският президент върна на дневен ред тежкия скандал между Вашингтон и Берлин, след като стана ясно, че телефонът на Меркел е бил подслушван.

В социалните мрежи поведението на Тръмп по време на срещата стана повод за най-различни шеги и иронични коментари.

Писателката Джоан Роулинг коментира снимката така: „Мама беше лоша с мен и не й искам вече да й стискам ръката”:

Певецът Микел Джолет е качил този колаж със следните думи: „Някои мъже се страхуват от силната жена. Други – не”:

Популярен е и този видео откъс, показващ реакцията на канцлера на коментара на Тръмп за подслушването:

Някои от сюжетите около официалните снимки препращат към действията на Белия дом през последните месеци и особено назначаването на високи постове на хора, обвинявани в расизъм. Измисленият диалог тук е: "Какво ти казах за назначаването на нацисти? -Да не го правя. Какво направи? -Назначавах."