Има ограничено количество оставаща територия. Всеки път, когато вие отнемате земя за изграждането на ново еврейско селище, територията намалява. Не съм от тези, които вярват, че продължаващото строителство е добро за мира. Това заявява американският президент Доналд Тръмп в интервю за израелския в.”Хайом” цитирано от телевизия i24news.

„Не желая да критикувам Израел по време на мандата си”, подчертава държавният глава, като припомня трудностите, които е преживяла еврейската държава през годините. Той обаче е категоричен: „Искам Израел да действа отговорно в мирния процес (…) Може би има възможност за даже по-голям мир от този между израелците и палестинците. Искам и двете страни да подходят разумно, за да имаме шанс”.

i24news, която често е разглеждана като израелски еквивалент на RT и „ал-Джазира”, отбелязва, че в интервюто си Доналд Тръмп се е отметнал от много от позициите, които е заявявал по време на предизборната кампания. Преди да го изберат, той например твърдеше, че не трябва да се ограничава строителството на селища в окупираните територии.

Друга тема, свързана с мирния процес, е местенето на американското посолство в Йерусалим. Израел иска да обяви за своя столица свещения за евреи, християни и мюсюлмани град, но палестинците са категорично против подобен ход и това сериозно затруднява преговорите.

„Мисля над това. Запознавам се с темата и ще видим какво ще стане. Това не е лесно решение, обсъжда се от години. Никой не е желал да вземе решението и аз размишлявам много сериозно над него”, коментира Тръмп.

„Хайом” е собственост на милиардера Шелдън Аделсън, който дари 20 млн. долара за кампанията на новия американски президент и освен това минава за един от най-близките хора на премиера хардлайнер Бенямин Нетаняху. Според Тръмп министър-председателят е „добър човек, който иска да направи правилното” за страната си.