Ако Путин харесва Доналд Тръмп, аз смятам това за нещо позитивно, а не за проблем. Това заяви самият новоизбран американски президент на хаотична пресконференция в небостъргача си в Ню Йорк, след като по-рано се появиха информации за директна руска намеса в кампанията му, предаде „Ройтерс”.

„Смятам, че е позорно, че разузнавателните служби са допуснали такава напълно погрешна информация”, заяви милиардерът. Според него изтеклото в медиите „досие”, приписвано на спецслужбите, е фалшификат, „нещо, което нацистка Германия би направила”.

В същото време Доналд Тръмп за първи път заяви в прав текст, че смята, че Русия стои зад хакерската атака срещу Демократическата партия. Изтичането на имейли от екипа на Хилари Клинтън се смята за едно от събитията, повлияли решително на цялата кампания. „Смятам, че е Русия”, отговори той на конкретен репортерски въпрос, като допълни, че много държави извършват кибератаки срещу САЩ.

Тръмп все пак посочи, че се надява да подобри отношенията си с Москва, защото с нейна помощ „Ислямска държава” може да бъде победена.

Междувременно, предложеният за държавен секретар и бивш шеф на петролния гигант „Ексън Мобайл” Рекс Тилърсън направи още по-остри коментари по адрес на Русия по време на изслушването си пред Сената. Той заяви, че Москва трябва да бъде държана отговорна за действията си по време на президентските избори.

Отново тази вечер говорител на Белия дом посочи, че преди седмица Тръмп и Обама са били запознати от представители на разузнаването с различни аспекти от руските действия в САЩ около вота – а не само с официално разпространените данни за кибератаки.