Остри критики по цял свят предизвика решението на американския президент Доналд Тръмп да извади страната от Парижкото споразумение за климата, съобщават световните агенции. С действието си държавният глава постави страната до Сирия и Никарагуа, които са единствените, неподписали историческия документ от 2015 г.

Той трябваше да ограничи покачването на средните температури, да намали емисиите на парникови газове и да осигури механизми за подпомагане на бедните страни, които не могат да си позволят „зелени” технологии и ВЕИ. Доналд Тръмп обаче обяви, че споразумението ощетява американските държава, фирми и работници.

Той обяви, че ще започне преговори за повторно присъединяване или създаване на ново, по-изгодно споразумение.

Бившият американски президент Барак Обама, който е един от архитектите на Парижкото споразумение, определи действията на приемника си като „отказ от бъдеще”. Лидерите на Франция, Германия и Италия в обща позиция обявиха, че няма да позволят предоговаряне със САЩ.

"Споразумението за климата е необратимо и ще бъде прилагано както от Франция, така и от всички други страни. Ние ще успеем, защото сме единни и споделяме еднаква отговорност – да направим планетата отново велика!", заяви американският президент Еманюел Макрон като използва предизборния лозунг на Тръмп - "Да направим Америка отново велика!"

Британският премиер Тереза Мей сподели разочарованието си от решението на Тръмп.

Подобна беше и реакцията на правителствата на Швеция, Финландия, Дания, Норвегия и Исландия, както и на правителствени представители на голям брой малки островни държави. Според компютърните симулации, именно това са страните, които най-сериозно биха усетили ефектите от глобалното затопляне, като е възможно цели тихоокеански държави да изчезнат заради покачване на морските нива.

ООН определи оттеглянето на САЩ като „голямо разочарование”.

„Напускам своята позиция на президентски съветник. Климатичните промени са истински. Напускането на Парижкото споразумение не е добро за Америка или за света”, написа в „Туитър” технологичният предприемач Елън Мъск.

Губернаторите на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон обявиха, че няма да позволят страната да се отметне от поетия пред света ангажимент да ограничат емисиите на парникови газове, въпреки че решението на Тръмп. Трите щата представляват общо близо една пета от американското население и над една пета от брутния вътрешен продукт на Съединените щати.

Републиканците в Сената приветстваха решението на Тръмп. Нефтеният гигант „Ексън Мобайл” също застана зад Доналд Тръмп. Бившият изпълнителен директор на компанията Рекс Тилърсън понастоящем е държавен секретар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!