„САЩ ще уважават историческите институции, но другите страни трябва да дадат своя справедлив принос в подкрепа на НАТО”, заяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си германския канцлер Ангела Меркел.

На общата пресконференция той благодари на Меркел за „обещанието на германското правителство да увеличи разходите за отбрана и да работи по отделянето на поне 2% от БВП” за НАТО.

„Не съм изолационист, поддръжник съм на свободната търговия, но също така и на справедливата търговия. Нашата свободна търговия доведе до множество лоши неща по отношение на дълга и дефицитите”, заяви президентът на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел в Белия дом.

Меркел добави, че се надява на подновяване на търговските преговори между ЕС и САЩ и изрази увереност, че това двустранно споразумение ще е от вида, който Тръмп подкрепя. 

Меркел заяви, че успехите на Германия, както в икономическата област, така и в сферата на мира и сигурността вървят ръка за ръка с европейската интеграция. „Това е нещо, в което съм дълбоко убедена”, добави германската канцлерка.

След предишните си остри изявления за търговските позиции на Берлин, американският президент зае по-помирителна позиция, уверявайки, че без съмнение двете страни ще работят наистина добре заедно.

„Трябва да кажа, че германските преговарящи свършиха доста по-добра работа от американските, но се надявам, че ще можем да се изравним”, добави Тръмп. „Ние не търсим победа, всичко, което искаме е равнопоставеност”, подчерта президентът.

Пресконференцията не премина и без необичайни случки.

При традиционната среща в овалния кабинет, когато се правят и официалните снимки, Меркел се обърна към Тръмп с думите „искаш ли да си стиснем ръцете”, но той не й подаде ръка. Така и не стана ясно дали не я е чул или просто не е поискал да се ръкуват пред фоторепортерите.

По време на пресконференцията американският президент без да иска нарече Съединените щати „много мощна компания”, като бързо се поправи.

Тръмп защитаваше своята политика за глобалната търговия, след като германски журналист го попита дали идеята за „Америка преди всичко” няма да отслаби Европейския съюз.