Президентите на САЩ и Русия – Доналд Тръмп и Владимир Путин, разговаряха почти цял час по телефона днес, като основните теми, които обсъдиха, бяха Сирия, Иран, Украйна, Северна Корея и Афганистан, съобщи Белият дом.

Двамата подчертаха важността на мирния процес под егидата на ООН за уреждане на сирийската гражданска война, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

В продължилия повече от час разговор Тръмп и Путин също така се съгласиха да проучат начини за сътрудничество в борбата с екстремистки групировки като „Ислямска държава“, се казва в изявлението.

Освен това двамата лидери обсъдиха как да се постигне мир в Украйна, както и нуждата да се поддържа натискът върху Северна Корея, за да бъде прекратена нейната ядрена програма, заяви Белият дом.

Този разговор се състоя ден след изненадващата среща на Путин със сирийския президент Башар Асад в Сочи, продължила три часа, отбелязва Ройтерс. Руският президент прие сирийския си колега в черноморския курорт, където утре ще има среща на президентите на Русия, Турция и Иран – три държави, играещи ключова роля в сирийската криза.

Снимка: Reuters

Според съобщение от Кремъл днес Асад е бил поканен в Русия, за да даде съгласието си за евентуална мирна инициатива, която трите страни се готвят да лансират на срещата си на върха, отбелязва АП. Те обсъдили и подновяване на мирните преговори в Женева по-късно този месец.

В друго съобщение на Кремъл се казва, че Путин казал на Тръмп, че „сирийският лидер е потвърдил привързаността си към политическия процес, че ще проведе конституционна реформа, президентски и парламентарни избори“.

„Изпратено бе послание за необходимостта да се запазят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия и да се постигне политическо уреждане, основано на принципи, които трябва да бъдат формулирани чрез цялостен преговорен процес в Сирия“, се казва в текста.

Путин изтъкнал пред Тръмп важността на „координирането на усилията между специалните служби на двете страни“.

Двамата президенти разговаряли и за Северна Корея, като „подчертали, че спешно трябва да бъдат намерени начини за уреждане на кризата там чрез дипломатически средства“.

След разговора си с Тръмп Путин е разговарял днес и със саудитския крал Салман, с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Снимка: Reuters

Според АП Путин и крал Салман обсъждали мирни инициативи за намиране на изход от войната в Сирия. Путин запознал саудитския крал с главните въпроси, които ще бъдат обсъждани на тристранната среща Русия – Турция – Иран утре. А според Ройтерс, цитирайки Кремъл, двамата подчертали и важността на координирането на техните усилия на енергийните пазари.

Снимка: БГНЕС

Според Кремъл, цитиран от АП, Путин и Нетаняху обсъдили специфични въпроси, свързани със създаването на зона за деескалация в южната част на Сирия, край границата с Йордания. Двамата изразили взаимен интерес да разширяват взаимоизгодното си сътрудничество, включително и с контакти между техните спецслужби.