Приключи първият дебат между кандидатите за президент на САЩ – републиканецът Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън. В рамките на 90 минути те имаха възможността да изложат своите идеи и позиции по редица горещи теми, касаещи Съединените щати.

Снимка: Reuters

Двамата говориха за пандемията от COVID-19, за икономиката, расизма и дискриминацията и промените в здравеопазването. Един от първите въпроси на водещия от „Фокс Нюз“ Крис Уолъс беше свързан с Върховния съд на САЩ.

Върховният съд

Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет на мястото на починалата миналата седмица съдийка от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг. „Спечелихме изборите“ през 2016 г. и имаме право да го направим“, каза Тръмп и допълни, че е избран за президент не за три, а за четири години и може да упражнява пълномощията си до края на мандата.

Снимка: Reuters

Кандидатът на Демократическата партия отвърна, че е трябвало да бъде изчакан резултатът от изборите на 3 ноември и победителят от този вот да номинира следващия съдия.

С номинирането на Барет, Джо Байдън смята, че президентът цели отмяна Закона за достъпно здравеопазване, което ще лиши, по думите му, 20 милиона души от здравно осигуряване. Той добави, че ако стане президент, ще разшири обхвата на програмата за здравно осигуряване, известна като „Обамакеър“.

Кандидатът на Републиканската партия обвини Байдън, че иска да разруши частното здравеопазване и че е под контрола на социалистите в Демократическата партия.

COVID-19 и икономиката

Доналд Тръмп атакува Байдън заради желанието му за ново затваряне на икономиката при скок на инфекциите с коронавирус. Президентът отбеляза, че много хора ще пострадат при налагане на нова карантина.

Снимка: Reuters

Байдън отговори, че в момента заетостта е по-малка, отколкото когато Тръмп е встъпил в длъжност преди близо четири години.

Снимка: Reuters

Според Байдън президентът е по-загрижен за икономиката и фондовата борса, отколкото за спирането на разпространението на коронавируса, предаде БТА.

Расизмът и дискриминацията

Двамата кандидати за президент на САЩ влязоха в спор по трънливия въпрос за расизма и дискриминацията. Джо Байдън обвини президента Тръмп, че опитва да насади омраза на расова основа и да всее разкол в американското общество. По думите му „има системна несправедливост в тази страна“.

Тръмп репликира, че има голяма подкрепа сред афроамериканците и добави, че през 90-те години, когато е бил сенатор, Байдън е прокарал закон за престъпността, който е бил в ущърб на чернокожите в САЩ.

Снимка: Reuters

Крис Уолъс попита президента дали осъжда поддръжниците на теорията за превъзходството на бялата раса. „Разбира се, склонен съм да го направя“, отговори Тръмп, но бързо смени темата и каза, че според него основните отговорни за насилието в САЩ по време на протестите са леви групировки като „Антифа“.

В края на дебата Байдън пое ангажимент да признае резултатите от президентските избори на 3 ноември. Тръмп избегна въпроса. Именно президентът неколкократно заяви, че се съмнява в легитимността на изборите.