Знаковата визита на американския президент Доналд Тръмп във Франция навлиза във втория си ден. След като се срещна с френския си колега Еманюел Макрон и семействата на двамата държавния глави вечеряха в Париж, днес Тръмп ще бъде на първия ред по време на парада за националния празник на европейската страна.

След месеци на задочни критики, вчера президентите признаха различията си за климата, но пък показаха единство по темата за сигурността и бъдещето на Сирия.

И, все пак, какво печели Тръмп от срещата? За него има и чисто лични ползи, смята кореспондентът на bTV в Париж Десислава Минчева. Американският президент, който е възпитаник на военно училище, пред хора от близкото си обкръжение е споделял, че мечтае да бъде в центъра на голям военен парад. Освен това, при ниската му популярност у дома и изолацията навън, почестите в Париж са добре дошли.

В същото време Еманюел Макрон се възползва от рядката ситуация, в която съотношението на силите е в негова полза, коментира Минчева. Според нея той може да се възползва от напрежението между САЩ и Германия и да се превърне в посредник между Вашингтон и Брюксел. Освен това, Франция има нужда от американските туристи и инвестиции.

Така даже спорната тема за Парижкото споразумение за климата, от което Тръмп иска да извади САЩ, придобива нюанси: „Снощи на пресконференцията Маркон подаде знак на Тръмп, който пък остави отворена врата, че нещо може да се промени”.

Междувременно, Париж е блокиран от хиляди полицаи и военни. Доналд Тръмп е единствената чуждестранна високопоставена личност, която не се охранява пряко от френските служби. От САЩ са пристигнали над 1000 агенти, които се грижат за безопасността на държавния глава.