Доверието в руската ваксина „Спутник V“ продължава да е разклатено, като вече това влияе не само върху репутацията на препарата, но и обтегна отношенията между Русия и Словакия – страната, която трябваше публично да легитимира разработката на институт „Гамалея“ на територията на ЕС.

В края на седмицата от медицинския регулатор в централноевропейската страна обявиха, че са открили разлики в свойствата и състава на доставената в страната ваксина в сравнение с това, което Москва е изпратила за оценка на Европейската агенция по лекарствата.

Самото решение да се купят 200 000 дози „Спутник V” преди ЕМА да ѝ даде „зелена светлина“ произведе политическа криза и прати премиера Игор Матович в оставка.

След като от Словакия обявиха, че са им доставили „Спутник“, който не е съвсем като другия „Спутник“ за ЕС, Русия побърза да си поиска обратно дозите „Спутник V“ и обвини Словакия, че е тествала ваксината в неоторизирана от ЕС лаборатория.

Ударът върху руската ваксина допълнително подрива доверието в нея, но медицинските експерти са категорични, че ситуацията трябва да се вземе под сериозно внимание.

Снимка: Getty Images

За какви разлики говорим?

В изявлението си словашките регулаторни органи казват следното:

Няма сравнимост и последователност на различните партиди, произведени на различни места. В няколко случая изглежда, че ваксините имат различни свойства – лиофилизат срещу разтвор, ампули с една доза срещу многодозови флакони, различни условия на съхранение, различен състав и метод на производство.

Поради тези разлики словаците не се наемат с оценка на полза-риск при поставянето на „Спутник V“.

Официалната информация, предоставена от Европейската агенция по лекарствата, сочи, че „Спутник V“ се състои от два различни вируса от семейството на аденовирусите. Те са модифицирани така, че да носят генетичния маркер на спайк протеина на коронавируса и не могат да се репродуцират в човешкото тяло.

Двата аденовируса се предоставят на тялото в двете дози от препарата.

В материала на „Лансет“ руската ваксина е определена като „ефективна и безопасна“ с почти 92% защита. Там също се посочва, че препаратът се поставя в две дози.

Какви конкретно са разликите между словашката руска ваксина и тази, предоставена на ЕМА и „Лансет“ – от Словакия не са дали подробности извън официалното съобщение.

Снимка: Getty Images

Политически игри

Опитите на Русия да представи ваксината си като безопасна могат да бъдат сериозно компрометирани заради словашкото становище.

Очаквано, това предизвика международен скандал, който обаче има много по-дълбоки корени.

Словашкият министър-председател Игор Матович, който беше принуден да освободи поста си миналата седмица, е договорил тайно доставката на тези 200 000 дози от „Спутник V“ още преди месец, като оригиналната договорка е била за 2 милиона дози. Така се наруши и без това крехкото доверие в коалиционното правителство на Словакия.

Политическите партньори на Матович го обвиниха, че се е поддал на „Руското оръжие за хибридна война“ и по този начин отдалечава държавата от Европейския съюз.

Междувременно, Руският Фонд за директни инвестиции, който отговаря за финансирането и развитието на „Спутник V“ не коментира в пълнота изказването на словашките регулатори. Единственото, което направи е да определи твърденията като „дезинформация“ в серия от туитове.

„Словашкият регулатор започна дезинформационна кампания срещу ваксината „Спутник V“. Твърдението им, че техните дози не отговарят на публикуваното в „Лансет“ е фалшива новина. За жалост, очакваме още подобни фалшиви изказвания и провокации от врагове на „Спутник V“ в Словакия, които се опитват да подкопаят доверието във ваксината“, казват от РФПИ.

Те са категорични, че препаратът има едно и също качество и свойства и е преминал сериозен контрол още при разработката и производството в Институт „Гамалея“. „Качеството на „Спутник V“ е потвърдено от регулаторите на 59 държави“, казва от Фонда.

Става ясно също, че РФПИ са поискали от Словакия да върне обратно дозите от ваксината или да ги изпрати в сертифицирана от ЕС лаборатория заради „множество нарушения на договора“.

„Надяваме се Словакия да разреши вътрешните си различия и ние продължаваме да сме отдадени на идеята заедно да победим COVID. Ваксините трябва да спасяват животи, а не да се използват за геополитически и вътрешно-политически войни. Заедно сме по-силни“, завършват РФПИ.

Матович, който се премести на поста финансов министър на Словакия, замина по спешност за Москва заради скандала с ваксината, където се срещна с директора на РФПИ Кирил Димитриев. Самият Матович поддържа тезата на руснаците, че се води очерняща кампания срещу „Спутник В“.

Стана ясно също, че пътуването на Матович не е съгласувано с Външното министерство на Словакия, което допълнително обтегна вътрешнополитическите отношения.

А какво казват другите регулатори?

Интересното в случая е, че другите две замесени в скандала страни – ЕМА и „Лансет“ все още нямат официален коментар по темата с разликите в свойството и качеството на „Спутник V“.

В оригиналния си материал, „Лансет“ посочва в заключение, че руската ваксина е многократно критикувана за „бързината, с която е разработена и одобрена, липсата на прозрачност в производството и поемането на рискове“. „Но резултатите, докладвани тук са ясни и научният принцип на ваксинацията е налице. Обявяваме, че няма конфликт на интереси“, казват от „Лансет“.

Преди дни от ЕМА обявиха, че ще започнат ново разследване, което трябва да установи дали Русия е спазила всички етични и научни стандарти при производството на „Спутник V“. Проверката цели да гарантира, че всички стандарти са спазени, а клиничните изпитвания са проведени правилно и според международните разписания.

Снимка: Getty Images

Медикамент за пропаганда

Едно от най-съществените и дълбоки притеснения на международните наблюдатели е, че ваксината „Спутник V“ се използва много умело като оръжие за пропаганда, което пък поставя под съмнение процеса по създаването й.

Руският президент Владимир Путин обяви ваксината за безопасна още през август 2020 г. – много преди всички останали познати и използвани до момента ваксини да получат подобна оценка. Тогава данните за „Спутник V“ идваха само от Русия, като не бяха проверени от страна на други регулаторни органи.

Одобрението на ваксината беше направено още преди старта на важната трета фаза от клиничните изпитвания.

През септември в отворено писмо 30 учени от цял свят заявиха скептицизма си към ваксината и посочиха множеството несъответствия между първа и втора фаза на проучването.

Руските учени, разбира се, отхвърлиха тези твърдения.

Данните от трета фаза донякъде успокоиха научната общност, но въпреки това – оригиналният протокол на изпитванията така и не е публикуван от страна на Русия.

Междувременно се появиха твърдения в агенция Ройтерс и „Файненшъл таймс“, че участвалите в клиничните изпитвания военни и държавни служители са били принуждавани да се включат в изпитванията. От РФПИ отричат твърденията.

Снимка: Getty Images

Експорт по света

Русия прави всичко възможно да рекламира ваксината си като безопасна и ефективна. Владимир Путин дори обяви, че една от дъщерите му е ваксинирана с нея, но без да дава повече подробности.

Самият Путин също се ваксинира… но от Кремъл не посочиха с коя ваксина, а само, че е „руско производство“.

Изнасянето на „Спутник V“ извън границите на Русия е главна цел на РФПИ. Цената на препарата е по-малко от 10 долара за доза.

До момента Фондът е подписал договори с множество производители от 10 различни държави и обещава производство от 1,4 милиарда дози до края на годината.

Общо около 40 страни по цял свят вече използват или са обявили, че ще започнат поставянето на „Спутник V“.

За ЕС използването на руската ваксина все още е под въпрос. От ЕМА извършват оценка на препарата и ако бъде разрешен за употреба на територията на Съюза всяка държава ще може сама да договаря количествата, които ще получи.

У нас се чака решението на ЕМА. В предаването „Тази сутрин“ шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че дори и да договорим доставка на някакви количества „Спутник V“, тя няма да може да бъде поставяна докато не получим становище от ЕМА.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!