Земетресение с магнитуд 4,4 е регистрирано в понеделник вечерта на дълбочина 2,5 километра край Неапол, Италия. До късно вечерта следват още трусове.

Според Националния институт по геофизика и вулканология в страната до днес е имало 150 земетресения, като те са най-силните за последните 40 години.

Регионът около Неапол е известен със сеизмичната си активност.

След последните разлюлявания са се образували пукнатини в сгради, има и паднали части. Училища и фабрики остават затворени във вторник, а много жители трябва да прекарат нощта в приюти, коментират местните издания.

Достъпът до общинските гробища и рибната борса също е ограничен. 140 затворници са преместени в центрове за задържане на други места.

Службите за спешна помощ дежурят в района на Поцуоли. В този регион живеят 500 000 души. Много от тях напускат панически домовете си. Около 80 души прекарват нощта срещу вторник в преустроена в авариен център спортна зала.

Засега няма съобщения за пострадали или големи щети, но местните власти искат да бъдат сигурни в безопасността и обявяват, че ще проверяват сградите за риск от срутване.

Засегнатата зона е огромен активен вулканичен регион, който се намира на запад от вулкана Везувий. Там често се регистрират земни трусове, но през повечето време те са малки и едва уловими.

Кметът на Неапол Гаетано Манфреди коментира, че ситуацията е „под контрол, но земетресенията могат да продължат с месеци.

„Важно е да останем спокойни. Вулканично изригване не е изключено, но според експертите е малко вероятно да има такова в близко бъдеще“, посочи той.