70-годишна жена роди близнаци след ин витро лечение, съобщиха от болница в Уганда. Сафина Намукуая даде живот на момче и момиче в център за репродуктивна медицина в столицата Кампала.

Жената, която е една от най-възрастните, раждали деца, заяви пред местните медии, че това е „чудо“. От болницата я поздравиха, като казаха, че това е нещо повече от „медицински успех, а е доказателство за силата и устойчивостта на човешкия дух“.

Сафина е родила бебетата в сряда малко след обяд. Тя разказа пред угандския вестник „Дейли монитор“, че бременността ѝ е била трудна, тъй като партньорът ѝ я изоставил, когато разбрал, че ще има близнаци, пише Би Би Си.

„Мъжете не обичат да им се казва, че носиш повече от едно дете. Откакто ме приеха тук, партньорът ми не се е появявал“, казва още Сафина.

Това е второто раждане на Намукуая в рамките на три години. През 2020 г. тя даде живот на момиченце.

Сафина е поискала да има деца, след като са я обявили за прокълната, защото е бездетна.

„Грижех се за децата на хората и ги виждах как растат и ме оставят сами. Чудех се кой ще се грижи за мен, когато остарея“, обясни жената.

Не е ясно дали е използвала донорска яйцеклетка или своя собствена, която е била замразена и съхранявана, когато е била по-млада. Обикновено жените преминават през менопауза на възраст между 45 и 55 години. По това време плодовитостта им намалява, но напредъкът в медицината направи възможно раждането на деца.