Великобритания може и да стане част от еврозоната. Такова мнение изрази бившият премиер на страната Тони Блеър пред Би Би Си.

Блеър заяви, че подобен вариант е напълно допустим, но при няколко условия.

Едно от тях е заздравяването на единната европейска валута. За да стане това възможно, според Блейр е нужен един „величествен план”. Коментарът на бившият британски премиер идва само няколко дни преди срещата на върха на лидерите от еврозоната.

„Единственото, което може да спаси единната валута е някакъв величествен план, в който Германия е готова да отдаде икономиката си на валутата”, заяви той. Според Блеър това означава, че еврозоната няма да се разпадне само в случай, в който най-голямата й икономика поеме отговорността за действията на провинилите се държави.

Но поемането на отговорността не може да бъде едностранно. „Другите държави от еврозоната трябва да се реформират, да изработят правдоподобни програми, за да може Европа да си възвърне конкурентоспособността”, продължава Блеър. В противен случай би било не само нечестно спрямо Германия да се иска пълното й отдаване на идеята за обща валута, но и цялата еврозона е изправена пред пълен крах.

Тони Блеър, който е известен поддръжник на идеята за обединена Европа, вярва че ако всички страни, използващи единната валута, се стабилизират, за Острова ще е най-добре да приеме еврото. Според него страната му трябва да запази съюзниците си в ЕС, за да може да влияе на процесите в общността.

Блеър не пропусна и да изрази желанието си някой ден да заеме бившия си пост или този на президент на ЕС: „Винаги съм казвал, че съм човек, служещ на обществото. Ще се радвам да нося отговорност като премиер, ще се радвам и да работя като президент на ЕС”, добавя той в интервюто си.