Специално онлайн предизвикателство в младежката социална мрежа „ТикТок“ разкрива опасностите в интернет, които грозят младежите и децата. Кампанията „Провери преди чатиш“ е по повод Международния ден на безследно изчезналите деца, който се отбелязва на 25 май и е организирана от „Амбър алърт – Европа“.

Предизвикателството показва колко лесно могат да бъдат изпуснати знаците на онлайн сексуален тормоз и нечисти намерения.

За целта е записана специална песен, в чийто текст се очертават отделните аспекти от тормоза онлайн. След това стартира танцово предизвикателство, което е отправено към инфлуенсърите в социалната мрежа.

Втората част от предизвикателството разкрива всъщност за какво става въпрос.

„Когато бе пуснато предизвикателството, въпреки че знаците бяха точно пред очите им, децата не забелязваха какво става. В мрежата това често се случва, докато не стане твърде късно. Искаме да сме сигурни, че децата са наясно с факта, че онлайн не всичко е такова, каквото изглежда, и те трябва да внимават с кого общуват в социалните медии, приложения или игри“, отбеляза Франк Хоен, председател и основател на „Амбър алърт – Европа“.

Призивът на организацията е „Винаги проверявай, преди да започнеш да чатиш“.

Партньори на инициативата от българска страна са Главна дирекция „Национална полиция“.

Ежедневно 750 000 потребители в света упражняват онлайн тормоз над деца.