Тествал ли е Китай свръхзвукова ядрена ракета в Космоса? Подозренията, че Пекин се включва в новата надпревара във въоръжаването заедно със САЩ и Русия, стават все повече. А причината е статия на вестник „Файнейшъл таймс“, според която Народната република е тествала ново оръжие в земна орбита.

По информация на престижното издание през август Китай е изстрелял способна да носи ядрена бойна глава ракета, която е обиколила Земята, след което за малко не е достигнала целта си.

Източници на вестника твърдят, че хиперзвуковата ракета е била изведена от ракета-носител „Големия поход“ и че тестът е бил държан в тайна.

Този понеделник говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян отрече пред журналисти твърденията на „Файнейшъл таймс“.

„Това не беше ракета, а космически кораб. Това би могло да осигури удобен и евтин начин за използване на космоса от хората за мирни цели“, заявява относно информацията за теста Лицзян, цитиран от Би Би Си.

По думите му става въпрос за „тестване на технология за многократно използване на космически кораби“.

Информацията за теста обаче предизвика тревога в САЩ и според членове на Конгреса това е знак, че Вашингтон трябва да се активизира или „ще загуби новата Студена война с Китай“.