Терористите, които извършиха кървавите атентати от 22 март в Брюксел, планирали да атакуват четири дни по-късно – на Великден. Това съобщиха белгийски медии като се позоваха на данни от следствието, разследващо трагедията.

Според информацията Салах Абдеслам е трябвало да вземе участие в атаките. Предполага се, че задържането му няколко дни по-рано – на 18 март – е довело до по-ранното извършване на атаките.

Експерти коментират, че ако атаките бяха извършени според първоначалния им план – на най-големия християнски празник, вероятно жертвите щяха да са повече.

Очаква се днес прокуратурата да обяви още един екстремист, който ще се издирва във връзка с воденото следствие.

Салах Абдеслам – единственият оцелял участник в атентатите от ноември в Париж, няма да бъде обвинен за атаките на 22 март в Брюксел. Това съобщи неговият адвокат Свен Мери. По думите на адвоката прехвърлянето на обвиняемия във Франция ще се случи в следващите седмици.

Снимка: Reuters

Преди това Абдеслам ще получи обвинения за участие в престрелката в кв. "Форе" в Брюксел три дни преди неговото задържане в кв. "Моленбек" на 18 март. При тази престрелка пострадаха трима белгийски и един френски полицай.

Дотук следствието установи, че Абдеслам е бил част от терористична група, подготвила и извършила атентатите в столиците на Франция и Белгия. При престрелката, за която той ще бъде обвинен, бе застрелян предполагаемият ръководител на терористичната група - алжирецът Мохамед Белкаид.

Досега са известни имената на трима от брюкселските атентаторите – братята Хаид и Ибрахим Бакрауи, както и Наджим Лашрауи. Все още се издирва „мъжът с шапката”  от придобилата световна популярност снимка от охранителните камери на летище ”Завентем” в Брюксел.

По-рано в сряда говорител на Европейския парламент съобщи, че Лашрауи е работил като чистач в институцията за по месец през 2009 г. и 2010 г.