Предполагаем атентатор самоубиец загина, а двама служители по сигурността бяха ранени днес при взрив близо до американското консулство в саудитския град Джеда, съобщават световните агенции.

Според държавната телевизия нападателят спрял колата си до джамия и болница край консулството. Служители по сигурността го забелязали и когато се приближили към него, той активирал колан с експлозиви.

Очевидци разказват за още три вероятно контролирани експлозии и хеликоптери, кръжащи над мястото на инцидента.

Представител на Държавния департамент на САЩ каза, че американските власти са запознати със съобщенията за взрив в Джеда и работят със саудитските си колеги за събиране на повече информация.

Междувременно жертвите на самоубийствените атентати в иракската столица Багдад станаха 213. Спасители търсят на мястото още тела, а местните жители са недоволни от неспособността на властите да гарантират сигурност.

В страната е обявен тридневен траур.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата, който е най-кървавият в Ирак от близо 10 години.

Премиерът на страната обеща още по-строги мерки за сигурност. От правосъдното министерство съобщиха, че смъртните присъди на осъдени за тероризъм ще бъдат изпълнени в най-скоро време.

Кувейтските власти пък обявиха, че са предотвратили три нападения, планирани от групировката "Ислямска държава".

От вътрешното министерство на страната допълниха, че са били проведени превантивни акции във и извън Кувейт, при които са били арестувани бойци на "Ислямска държава".