Терор в Нова Зеландия – 49 души загинаха и десетки са ранени при стрелба срещу две джамии в град Крайстчърч. Нападателят излъчва атаката на живо във „Фейсбук” и търси популярност като норвежкия екстремист Андерш Брайвик.

Снимка: Reuters

„Нека партито започне!” – с тези думи 28-годишен мъж влиза в джамията „Ал Нур”. Открива огън първо срещу молещите се мъже, после и срещу жените.

Снимка: Reuters

Напуска храма, за да смени оръжието си и се връща вътре за още жертви. Всичко предава на живо във „Фейсбук” – цели 17 минути.

Снимка: EPA

Следват изстрели във втора джамия в предградията. Вътре са открити експлозиви. Засега не е ясно дали стреля същият нападател.

Любителски кадри показват момента на задържането на стрелеца след преследване с полицията. Брентън Тарант е задържан по улиците на Крайстчърч –  градче с население от 350 хиляди жители и мюсюлманска общност от около 50 хиляди души.

Снимка: EPA


“Мога да потвърдя, че задържаното лице е роден в Австралия гражданин на страната. Австралийските власти се ангажират с този аспект на разследването и ще проведат собствено разследване с всички съпричастни агенции”, каза австралийският премиер Скот Морисън.

Снимка: EPA

Арестувани са още трима, по-късно един е освободен. Има и жена.

„Не сме имали информация за тях. Никоя служба не е имала информация за тези хора”, каза Майк Буш от полицията. 

Стрелецът публикува манифест преди атаката в защита на крайнодясна и антимигрантска идеология.

Снимка: Reuters


Във видеото му на път за джамията се чува балкански фолклор, а върху оръжието има бели надписи – на латиница и на кирилица.

Изброени са исторически личности и големи битки, завършили с поражение на Османската империя.

Снимка: Reuters

Разчитат се и имената на Фружин и на цар Константин II Асен. Посочени са боевете при Шипка и при Булаир от 1913 г., където българска войска побеждава турска дивизия. 

Снимка: Reuters

В болница са 20 от ранените при нападението.

Жертвите все още се идентифицират. Сред ранените освен новозеландци са граждани на Турция, Саудитска Арабия, Малайзия, Индонезия.  

„Това е един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия. Случилото се е изключителен и безпрецедентен акт на насилие”, коментира премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Снимка: EPA

От атаката се спасява бангладешкият национален отбор по крикет, чиито играчи при първите изстрели били до автобус близо до джамията. 

В манифеста си стрелецът открито призовава за смърт на световни лидери и посочва имената на германския канцлер, турския президент и кмета на Лондон. 

Те от своя страна остро осъдиха нападенията.

Жители на Диарбекир излязоха на протест, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към Запада. „Очевидно е, че начинът на мислене на убиеца, който напада нашата страна, нашата нация и лично мен, е нещо, което се разпространява като рак в западните общества”, посочи Ердоган.

Германският канцлер Ангела Меркел  също осъди атаките.

„Това е атентат срещу мюсюлманите и в този смисъл е атентат срещу демокрацията в Нова Зеландия, срещу отвореното и толерантно общество”, отбеляза тя.

Съпричастност изразиха и британската кралица и папа Франциск. Съболезнования към жителите на Нова Зеландия идват от целия свят. Такива изпратиха и българският президент Румен Радев и българският премиер Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че страната ни решително осъжда този ужасяващ акт на нападение срещу невинни хора. Президентът Румен Радев изтъква, че омразата на расова основа и мотивирани от ксенофобия убийства на невинни граждани са отвратителни престъпления срещу човешкия живот и демокрацията.

Няма данни за загинали български граждани, съобщиха от външното ни министерство.

Мисията ни в Канбера, Австралия, която е акредитирана и за Нова Зеландия, е в постоянен контакт със властите там.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в страната, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на правоохранителните органи и останалите специализирани служби.

При съмнения за засегнати близки, информация може да бъде получена на горещата телефонна линия на новозеландската полиция +64-0800-115-019. При нужда от съдействие, българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Нова Зеландия, могат да се обръщат към посолството на България в Австралия на следните телефони: +612 62869700 и +614 38 005 187 (дежурен телефон в извънработно време).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.