Дързък атентат в историческия център на Истанбул - терорист камикадзе се взриви в туристическото сърце на мегаполиса. Загинаха 10 души - всички са чужденци, 9 са германци. Ранените са 15.

Взривът избухнал пред един от страничните входове на джамията „Султан Ахмед”, близо до Теодосиевата колона, която е една от туристическите забележителности на града.

„Беше самоубийствен атентат, да. Цареше хаос. Всички тичаха нанякъде. Полицаите не бяха подготвени. Опитаха се да опразнят района, защото казаха, че е възможно да избухне втора бомба”, каза Мурат Манац, който е бил очевидец на нападението.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е първа цел на всички терористични групи в региона, защото се бори срещу всички тях едновременно. Той посочи и вероятният извършител. „Решително осъждам терористичния акт в района „Султан Ахмед”, за който се предполага, че е извършен от атентатор самоубиец от сирийски произход”, заяви турският президент по-рано днес.

Засега властите не могат да кажат със сигурност кой стои зад атентата. Според експерти почеркът насочва към „Ислямска държава”, официално потвърждение на тази версия засега няма.

Преди време националната разузнавателна служба, МИТ, подаде информация, че „Ислямска държава” е изпратила свои бойци в Турция. А тези дни в социалните мрежи бяха разпространени предупреждения да не се посещават места, където се събират много хора.

Преди два месеца, в навечерието на срещата на Г-20 в Анталия, турските сили по сигурността осуетиха атентат, планиран от джихадистите на моста над Босфора. Още тогава бяха изтекли информации,че джихадистите планирали атентат, който ще потопи Истанбул в кръв.

Междувременно, турски власти забраниха излъчването на информации във връзка с днешния атентат.

Преди време в Турция бяха приети нови правила за реакции на медиите при терористични атентати, т.н.британски модел, според които се ограничава излъчването на картини от мястото на произшествието, за да не се допуска информациите да обслужват и терористите.

Информацията се подава само от оторизирани лица.

Българското външно министерство съветва гражданите да се съобразяват с обстановката в Истанбул. Няма информации за пострадали българи в атентата днес.

Отчитайки повишеното напрежение вследствие на бомбената експлозия в района на площад „Султан Ахмед” в туристическата част на град Истанбул, МВнР съветва пътуващите в Република Турция български граждани да проявяват повишено внимание, особено при престой в големи турски градове и известни туристически дестинации.

Предвид повишените мерки за сигурност, следва стриктно да се изпълняват указанията на органите на реда и сигурността. При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към българските дипломатическите представителства в Република Турция.

През януари посещенията на българите в Истанбул са малко. Нашите туроператори определят атентата в историческия център като ясен знак срещу туризма. Никой екскурзовод не би искал да е на мястото на германските си колеги.

Кенан Хюсенинов вече седма година води 40-50 души почти всяка седмица до Истанбул. От няколко месеца гледа в очите всеки, който приближава към групата му. Съветът е на негов приятел - полицай.

„Ако му играят очите - това означава че не е спокоен - или бомба да взриви или жива бомба нещо. Като са дебело облечени също трябва да внимаваш”, обяснява той.

Тътенът от взрива се е чул на километри от Синята джамия. А туристическият офис на Хайрие Акман е едва на стотина метра и е с напукани стъкла. „Обаждаха ми се от Москва, Казахстан и цял свят да ме питат какво става. Колегите ми тръгнаха от тук като след смърт”, разказа тя.

Информацията в турските медии строго се филтрира. Гери Чифчиоглу преподава английски в университета в Ачибадем и разчита на колегите си от чужбина за актуална информация.

Според експерти ескалацията на напрежението със сигурност ще намали допълнително броя на чуждите туристи в Турция - поне с 25-30 процента.

За българските туристи обаче отливът според агенциите ще е максимум пет на сто и само в близките дни. Лятото българите се насочват към морските курорти.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Ахмет Давутоглу по повод на днешния атентат в Истанбул.

„Моля да приемете от името на българското правителство и лично от мое име най-дълбоките ни съболезнования към семействата на загиналите в терористичния атентат днес в сърцето на Истанбул. България остро осъжда поредния удар на терористите в Република Турция. Солидарни сме с мъката за всички пострадали - турски и чуждестранни граждани, в този неоправдан акт на насилие", пише в телеграмата си Бойко Борисов.

„Бих искал да Ви уверя, че България е искрен съюзник на Турция както в рамките на НАТО, така и в справедливата борба на демократичните нации с тероризма", посочва още премиерът.