Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей, една от водещите кандидати за бъдещ премиер, заяви днес, че Великобритания първо трябва да е наясно за отношенията с ЕС след брекзита, преди да активира член 50 от Лисабонския договор. Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британците гласуваха за излизане на страната им от ЕС на референдума на 23 юни, принуждавайки премиера Дейвид Камерън, който оглавяваше кампанията за оставане, да подаде оставка.

Камерън заяви, че неговият приемник ще реши кога да задейства член 50 - формалната стъпка, с която ще започне процесът на преговорите по условията за излизането на Великобритания от ЕС.

"Важно е да направим това в подходяща времева рамка, за да постигнем добра сделка за Обединеното кралство", заяви Мей за телевизия Ай Ти Ви. Тя отново подчерта, че няма намерение да задейства член 50 тази година.

Мей, която водеше кампания за оставане в ЕС преди референдума, каза също, че от вота за напускане е дошло силно послание за тревогата от имиграцията и че следващото правителство трябва да работи за свеждането й до поносими нива.