Използваното срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бойно нервнопаралитично вещество е от военен тип и се произвежда в Русия, заяви британският премиер Тереза Мей в парламента.

Твърде вероятно Русия да е отговорна за отравянето на Скрипал, посочи тя и определи срок на Москва да даде обяснение по въпроса на Организацията за забрана на химически оръжия до утре вечер.

Мей съобщи още, че руският посланик в Лондон е бил извикан за обяснение за присъствието на това бойно отровно вещество, известно като „Новичок”, и обеща да обсъди с парламента възможни ответни мерки срещу Русия, „ако няма удовлетворителен отговор”.

Има само две възможни обяснения за присъствието на бойното отровно вещество „Новичок” – че е било използвано пряко от руската държава или че Русия губи контрол над запасите си от това вещество и е допуснала то да попадне в чужди ръце, каза Мей.

„Няма да допуснем такъв дързък опит да бъдат убити невинни цивилни на наша земя”, заяви тя и добави, че ако се докаже вина на Москва в това нападение, правителството ѝ ще го приеме като „незаконна употреба на сила от Русия”, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимка: EPA

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък  нарече изявлението на Мей „цирково шоу”.

„Това е цирково шоу в британския парламент. Изводът е очевиден: това е поредната информационно-политическа кампания, основана на провокация”, заяви тя.

Скрипал и дъщеря му продължават да са в болница с опасност за живота, след като бяха открити в безсъзнание на пейка в южния английски град Солсбъри на 4 март.

Използвани са материали на БТА