Британският премиер Тереза Мей изложи пред лидерите на Евросъюза в Брюксел предложението си за европейските гражданите в страната й, след като тя напусне общността.

Гражданите, живели 5 години на Острова, ще получат статут на "уседналост".

Той ще им гарантира правото да останат в Обединеното кралство и да се ползват със задравни, образователни и други предимства след Брекзит.

Не е ясна обаче началната дата на 5-годишния срок. В замяна.

Лондон ще поиска същите права за своите граждани в ЕС.

На срещата на върха в Брюксел Европа заговори за сътрудничество в отбраната. Това е историческо решение. До този момент отбраната се считаше за национална компетентност.

Сега се подготвят критерии, които ще определят кой може да участва в сътрудничеството. Държавите, които имат желание  и отговарят на условията, ще сложат началото на тенденция, която в бъдеще може да доведе до обща европейска отбрана.

”Лидерите подкрепиха решението за създаване на европейска система на сътрудничество в областта на отбраната. През следващите три месеца страните членки ще изготвят критериите и задълженията и ще предложат конкретни проекти за разработването и производството на отбранителна техника, обяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

По време на официалната вечеря европейските лидери обсъждаха и изборите във Великобритания, 3 дни след началото на преговорите за Брекзит.

Две важни европейски агенции се намират на британска територия. Много държави-членки биха искали да ги приемат след Брекзит.

България също има амбиции. Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че ще предложи кандидатурите на София и Пловдив.