Операторът на АЕЦ "Фукушима- 1" - най-голямата японска енергийна корпорация Tokyo Electric Power (TEPСO), ще демонтира не само засегнатите четири електроблока на авариралата през 2011 г. централа, но и другите два, които са технически издържани и са в състояние на т. нар. студено спиране.

През септември , по време на посещението в атомната електроцентрала, японският премиер Шиндзо Абе се обърна към TEPСO с искането за демонтиране на всички енергоблокове. Президентът на корпорацията Наоми Хиросе тогава обеща да даде конкретен отговор до края на годината.

Четирите блока на централата са силно повредени в резултат на удара от цунами през март 2011 г. За демонтажа и утилизацията им се смята, че са необходими не по-малко от 40 години, предаде БГНЕС.

До сега TEPСO избягваше категорични обещания относно пети и шести енергоблок, които не пострадаха при катастрофата. Корпорацията смяташе, че те могат да бъдат пуснати в бъдеще за производство на електроенергия, но това срещна силна обществена съпротива .