На протест в Гърция излезе цялата прослойка – студенти, пенсионери, музиканти, образовани хора.

Гърците са изключителни патриоти, дори фанатични патриоти. Хората, които организираха недоволството, твърдяха, че те са се самоорганизирали и няма политическа партия зад тях. Политическа подкрепа обаче за протеста имаше от профашистката „Златна зора”, „Нова демокрация”, както и много десни партии. Това беше един координиран и много добре организиран протест, който едва ли би се случил без една доста добра финансова помощ, каза журналистът на bTV Теодора Трифонова, която следи събитията.

Членове от управляващата партия са казали, че в момента на масата за преговори има две имена – едното е Горна Македония, другото е Нова Македония. Те прогнозират решение до няколко месеца. Всички политици, които са се занимавали досега с това обаче, са подавали оставка – т.е.  не е имало  успех, добави журналистът.

Решаването на спора за името на Македония е много важно за приемането на страната в НАТО. Според Теодора Трифонова външни сили ще окажат влияние и в момента също оказват.

Какво мислят обикновените граждани и експертите?

Роден в София, израства в Атина, Янис Миланис е дете от смесен брак между майка българка и баща грък. Завършил международни икономически отношения, сега пише дисертация на тема Българо-македонски отношения през призмата на национализма. 30-годишният мъж е на мнение, че името Македония не принадлежи само на Гърция.

„Според мен този протест е безсмислен от гледна точка, че Македония се простира извън границите на Гърция. Има Вардарска, Пиринска и Егейска Македония.Така че да протестираш и да викаш, че Македония е гръцка, просто няма никакъв смисъл”, каза Миланис.

На Синтагма имаше крайно десни и националистически организации. Според водещия политически журналист Павлос Цимас от телевизия Скай, протестът е бил политизиран.

Цимас, който от 27 години следи спора за името смята, че до разрешаване на конфликта между Атина и Скопие, едва ли ще се стигне сега и прогнозира още протести и евентуални предсрочни избори.

„Има вероятност Ципрас да си мисли, че решаването на спора с името е една добра изборна платформа и да каже на хората, че икономическите проблеми са към своя край, заради политиката, която води неговото управление. Второ, че е на път да реши проблема с името Македония, че е "ЗА" националния интерес, но и че има противници. Затова дайте ни подкрепа и гласувайте за нас, за да продължим”, заяви Павлос Цимас.

Ако изборите са днес, Сириза ще загуби, сочат социологическите проучвания. За Янис Миланис  гърците, които протестират за името Македония, са слабо информирани.

„Хората вече предават на това географско определение и етническо, и национално значение”, коментира Миланис.