Техниките за разпити на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), използвани след атентатите от 11 септември 2001 г., не са били ефикасни и са били по-брутални, отколкото агенцията признаваше досега. Това са заключенията от секретен доклад на американския Сенат.

Документът беше направен обществено достояние от комисията по разузнаването в Сената. Той обаче е „изчистена” версия на по-подробен доклад от парламентарно разследване, в което се критикува програмата за тайно задържане на около сто души, за които се е предполагало, че имат връзки с „Ал Кайда”. Тази тайна програма беше разрешена по време на президентството на Джордж Буш-младши.

Техниките за разпити на ЦРУ не са спомогнали за осигуряване на информация, която да осуети някакви заплахи, се посочва в документа. Подчертава се, че ЦРУ е подвела обществото, Конгреса и Белия дом за програмата, която в по-голямата си част е била разработена, изпълнявана и оценявана от двама външни подизпълнители.

Докладът е плод на петгодишно разследване на сенатската комисия по разузнаването. ЦРУ и много високопоставени представители на американската администрация казваха в миналото, че програмата е била ефикасна и е помогнала за осуетяването на терористични заговори.

„В нито един момент техниките за разпит на ЦРУ не са позволили да се съберат сведения за непосредствени терористични заплахи, което според мнозина би оправдало използването на бруталните техники за разпит”, заяви Даян Фейнстейн, председателка на комисията по разузнаването в Сената. Тя поясни, че най-малко 119 души са били подложени на подобни разпити, стигащи до мъчения, в тайни центрове за задържане.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън призна, че програмата за задържане и разпити „е имала недостатъци и управлението е допуснало грешки”. Той обаче отхвърли критиките в доклада.

Според ЦРУ информацията, получена от задържаните, която се поставя под въпрос в доклада, „е помогнала за стратегическото и тактическото опознаване на врага по начин, който и до днес служи на борбата срещу тероризма”.

Не е ясно дали докладът ще доведе до опити виновниците за мъченията да понесат отговорност, защото юридическата давност за много от описаните действия е изтекла, отбелязва „Ройтерс”.

Изпълнителният директор на Американския съюз за граждански свободи Антъни Ромеро писа във вестник „Ню Йорк таймс", че президентът Обама трябва формално да помилва замесени в тази история висши служители и други под тях, за да стане ясно, че действията им са били престъпни, и за да допринесе за това „американското правителство никога вече да не измъчва”.

Докладът е от 500 страници. А материалите от цялото разследване се съдържат в 6700 страници. Пълният текст на доклада можете да намерите ТУК (на английски език).

Мъченията на ЦРУ

В доклада се привеждат редица потресаващи примери за прилаганите от ЦРУ методи. Така например през ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ.

Други затворници били лишавани от сън в продължение на 180 часа, като през това време ръцете им са били периодично оковавани с белезници над главите им и като са били „хранени” с течност през ануса, без да има медицинска нужда за това.

Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като „тъмница”, където арестантите са били държани в пълна тъмнина, постоянно оковани с белезници в изолирани килии, „бомбардирани” със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда.

Обама обеща край на мъченията при разпити

Сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на мандата на Барак Обама, обеща президентът след оповестяването на данните от доклада. Той добави, че разкритията в документа нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина.

Обама излезе със специална писмена декларация в отговор на доклада на Сената за мъченията, на които са били подлагани предполагаемите терористи в периода след атентатите от 11 септември 2001 г. „Докладът потвърждава моята отдавна формирана позиция, че тези жестоки методи не само са несъвместими с нашите ценности като нация, но те не служат и на цялостната ни антитерористична стратегия, нито на интересите на националната ни сигурност", отбелязва Обама.

Според държавния глава на САЩ публикуваният доклад може да помогне подобни техники и методи да останат в миналото. Той признава, че изнесената информация усложнява съвместните усилия „заедно със съюзниците и партньорите в преследването на интересите на САЩ". Барак Обама посочи, че въпросните техники и методи са били използвани спрямо заподозрени в тероризъм, държани в секретни центрове за задържане извън територията на САЩ.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, който е и член на сенатската комисия по разузнаването, обаче осъди публикуването на доклада и изрази мнение, че описаните в него методи са „разузнавателни разработки”, които са помогнали за залавянето на важни терористи и за ликвидирането на самия лидер на „Ал Кайда” - Осама бин Ладен. „Всички изводи в доклада, които твърдят обратното, са просто погрешни”, писа той в писмена декларация по случая заедно със своя колега републиканец, сенатора Сакски Чамблис. Двамата изразиха опасенията си, че докладът ще има „сериозни последствия” за националната сигурност на САЩ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!