Техническа неизправност най-вероятно е довела до взрива, избухнал вчера по трасето на газопровод в Северна Литва. Това съобщава операторът на литовската газопреносна мрежа, цитиран от ДПА.

„Първоначалният оглед показва, че е възможно да става дума за дефект в заварките на тръбите“, заяви пред агенция БНС Нямунас Бикнюс, генерален директор на компанията „Амбър Грид“ (Amber Grid).

Припомняме, че вчера в резултат на експлозията по газопровода, който осигурява основната газова връзка между Литва и съседна Латвия, избухна пожар.

По данни на литовски медии няма пострадали при инцидента, който стана в района на град Пасвалис, но от съображения за безопасност жителите на близко село бяха евакуирани за няколко часа.

Качени в социалните мрежи снимки и видеокадри показаха огромни пламъци, които се издига на около 50 метра височина и се вижда от няколко километра, съобщи литовското радио.

По данни на „Амбър Грид“ подаването на газ по тръбопровода е било прекъснато, поради което временно е бил спрян и преносът на синьо гориво за Латвия.

Бикнюс посочи, че газопроводът е построен преди повече от 40 години, но през годините постоянно е бил поддържан.

По първоначални данни става дума за „технически проблем“, но по-точни заключения ще могат да бъдат направени едва след щателно разследванеhttps, каза той.

Вчера Бикнюс заяви, че ремонтът за отстраняването на щетите ще започне в събота и се очаква да продължи няколко дни. Той добави, че газовите доставки за времето, докато трае ремонтът, ще бъдат подсигурени.

Няма опасност пламъците да се разпространят към жилищни райони, каза пред литовското радио кметът на Пасвалис.

Жителите на околните села са помолени да затворят прозорците си и да си останат у дома.