Върховният лидер на иранците аятолах Али Хаменей приветства позицията изразена от президента на САЩ Барак Обама да се избягва употребата на военната сила срещу Иран.

Според Хаменей позиция „показва, че американците излизат от илюзията”, в която живеят. Въпреки това според висшият ислямски духовник призивът на Обама за ожесточаване на санкциите срещу Иран е „огорчаващ”.

„Тази част от позицията му показва, че той още храни някакви илюзии по този въпрос”, казал аятолах Хаменей пред Съвета на експертите, който също така определя Върховният водач на Иран и контролира действията му.

Във вторник президентът на САЩ предупреди за опасностите от военни действия срещу Иран или Сирия и обвини в несериозност тези, които предлагат подобни мерки.

Според Обама мирното разрешаване на тези кризи е в интерес на всички, дори на Израел. Американският президент призова да се използват всички възможни не-военни лостове за натиск – включително засилване на международните санкции срещу Иран.

„Тази илюзия, че налагането на санкции може да промени Иранската ядрена политика ще доведе американските лидери до провал, защото те санкционират безупешно иранците вече 33 години, за да ги накарат да отхвърлят ислямската република”, заявява аятолах Хаменей.

По-рано днес бе съобщено, че сателитни кадри от иранския военен обект Парчин, показват операция по заличаване на радиоактивни следи от ядрен експеримент. МААЕ вече идентифицира Парчин като възможен полигон за опити, свързани с разработване на ядрено оръжие. През ноември в доклад на агенцията се посочваше, че този обект е място на експерименти с експлозиви, предназначени да започнат верижна ядрена реакция.