Замърсяване, теч на петрол, прекомерен улов, бракониерство и липса на кислород. Каква е причината за смъртта на хиляди защитени тюлен по руското крайбрежие на Каспийско море.

Природозащитниците не могат да са категорични в причините за това. Около 2500 мъртви тюлена са открити на брега на република Дагестан. През последните години не са откривани толкова много загинали животни. Руските власти предполагат, че са страдали от липса на кислород. Според независими експерти обаче причините са други.

В момента учените правят аутопсия на животните. Според представител на държавната служба за природозащита изтичащ газ може да е довел до бедствието, след като животните да са се задушили. Не са открити следи от външно насилие, предава „Ди Велт“.

Снимка: Ройтерс


Според природозащитниците обаче е малко вероятно толкова много животни да умрат едновременно от липса на кислород.

Руският експерт Виталий Ковальов, който ръководи програмата за Кавказ към Германския съюз за опазване на природата смята, че епидемия може да е довела до масовата смърт.

Бурните условия в открито море не позволяват бързото откриване на причините. Според учените е възможно да бъдат открити още мъртви животни.

„Изтичането на газ е възможна причина, но при толкова загинали тюлени източникът трябва да бъде огромен“, посочва Ковальов.

Каспийският тюлен е застрашен вид от 2008 г., а към момента е критично застрашен. Според активисти за правата на животните тяхната популация е намаляла с около 90 процента през последните 100 години.

Сред причините за гибелта им са и замърсяването на Каспийско море, от което се извличат нефт и газ. Според експертите животните може да загиват заради течове на петрол, бракониерство и прекомерен улов.

Много трупове на мъртви тюлени се откриват всяка година по бреговете на Каспийско море. Досега обаче се е говорило за стотици, а не за хиляди загинали животни. Експерти по околната среда, близки до правителството, също призоваха за обяснение на масовата смърт. Властите многократно увеличаваха броя на загиналите животни този уикенд.