Театралната постановка „Любовни писма“ е на турне в Германия.

С Катя Костова, директор на „Арт театър“, се срещаме в сърцето на Берлин, на „Фридрихщрасе“. Знаково място не само за германската столица, а оказва се и за българската култура.

„На това място за пръв път преди пет години голямата и обичана актриса Татяна Лолова започна своето германско турне. Довери ни се, стана кръстница на „Арт театър“ и така всъщност започна историята на Арт театър. Спомням си първата репетиция. Помощник-режисьорката Роси, директорката на театър „199“ Анна Монова, Георги Тошев, който засне първото представление на спектакъла Duende на Татяна Лолова“, казва Костова.

След края на спектакъла Duende за Катя няма и съмнение, че това е само началото.

„Аз бях изключително развълнувана, не знам как минаха тези час и половина на спектакъла, но когато всичко свърши и когато видях 500 души да чакат отвън Татяна Лолова, за да я прегърнат и да се снимат с нея знаех, че това, което правя има смисъл“, допълва тя.

Следват пет години с десетки постановки, хиляди пропътувани километри из Германия и все по-голям глад на българската диаспора за родна култура. А дори и пандемията не спира изявите на наши културни дейци в Германия, сега българите могат да се насладят на германското турне на постановката „Любовни писма“.

„Този глад беше предпоставка ние да започнем едно второ дете на „Арт театър“ или така да кажа един страхотен проект „Вечери на българското кино“, защото видяхме, че зрителите имат нужда не само от театър. Те имат нужда от култура като цяло“, смята директорът на „Арт театър“.